Hoornse Veteranendag op 28 juni

ingevoerd op 23-5-2008

Op zaterdag 28 juni 2008 vindt de tweede lokale Veteranendag in de Oosterkerk in Hoorn plaats. Deze lokale Veteranendag is een eerbetoon aan alle in de gemeente Hoorn woonachtige veteranen, jong en oud. Zij hebben een uitnodiging voor de Hoornse Veteranendag ontvangen. Ruim 120 personen hebben zich voor het avondprogramma in de Oosterkerk aangemeld. Veteranen die dit nog niet hebben gedaan, kunnen zich alsnog aanmelden.

Net als vorig jaar is er voor gekozen om de lokale Veteranendag zoveel mogelijk op de landelijke Veteranendag te laten aansluiten. Omdat 29 juni op een zondag valt, vindt zowel de landelijke Veteranendag (in Den Haag) als de lokale (in de Oosterkerk in Hoorn) op zaterdag 28 juni plaats. Er is gekozen voor een avondprogramma, zodat de Hoornse veteranen zowel de landelijke als de lokale Veteranendag kunnen bijwonen.

Programma in de Oosterkerk
Alle in de gemeente Hoorn geregistreerde veteranen hebben een uitnodiging ontvangen om de bijeenkomst in de Oosterkerk bij te wonen. De avond is informeel van karakter en staat – net als in 2007 - in het teken van de erkenning en waardering van de Nederlandse samenleving voor veteranen. De veteranen kunnen elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten en onderling ervaringen uitwisselen. Twee veteranen vertellen over hun terugkeer in de Nederlandse samenleving en ook een zoon van een veteraan komt aan het woord. Bovendien zijn er diverse muziekoptredens.

Hoornse veteranenkrant
Als voorbode op de Veteranendag komt eind juni de Hoornse veteranenkrant uit. In deze krant zijn interviews opgenomen met verschillende lokale veteranen, wordt informatie gegeven over het programma van zowel de lokale als de landelijke Veteranendag en over de anjer en het vlagprotocol. Ook wordt hierin aandacht gevraagd voor een burgerinitiatief voor het plaatsen van een veteranenmonument in de gemeente Hoorn. De krant wordt huis aan huis in Hoorn verspreid.

Aanmelden kan nog
Geschat wordt dat de gemeente Hoorn ongeveer 350 veteranen telt. Iedere veteraan mag met zijn of haar partner naar de bijeenkomst in de Oosterkerk komen. Veteranen die zich nog niet hebben opgegeven voor de Hoornse Veteranendag, kunnen dit alsnog doen. Dit kan middels de antwoordkaart die door de gemeente Hoorn is toegezonden of door contact op te nemen met de heer M.P. van der Horst van de gemeente Hoorn, telefoon (0229) 252218 of e-mail m.vd.horst@hoorn.nl