Je zult er maar wonen...

ingevoerd op 23-5-2008

De gemeente Hoorn heeft de ontsluitingsweg voor de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder een boeiende naam gegeven: ’Westerkrabhoofd’. Het is te hopen dat er geen woningen komen te staan want je zal toch aan de Westerkrabnogwat-weg wonen.

Het is de weg die vanaf de Strip in westelijke richting, via de noordkant, aansluit op de Marowijne. De gemeente Hoorn heeft een logische verklaring voor deze naam:

De vooralsnog naamloze weg heeft nu een naam gekregen. De naam Westerkrabhoofd past binnen het thema van de wijk: ‘waterhuishouding’. Andere straten hebben namen van dijkvormen of dijkgraven. Een krabhoofd werd in het verleden gebruikt om de golven te breken. De zeewering van houten palen of staken werd aan weerszijden met gordingen en ijzeren bouten verstevigd. Om de zoveel meter stonden zware palen onder een hoek van 45 graden in zee om de constructie als geheel te verstevigen. De houten palenconstructie werd in de loop van de 18e en 19e eeuw vervangen door steen.”
 
We hebben nog wel enige suggesties voor nieuwe straten met hetzelfde thema ‘waterhuishouding’:
de Drainage-straat, de Afsluitdijk, het Allerheiligenvloed-plein, de Zoetwaterzak, het Uitwateringssluisje,  Grondwaterpeil-steeg, het Luctor et emergo-plein, de Zeespiegelstijging-weg, de Stormvloedkering-straat, etc.

Reacties
Reactie: (Sebastiaan Hol)
26-5-2008, 13:46
Voordat aan de wijk Bangert-Oosterpolder begonnen werd had het gemeentebestuur een goed voornemen: niet meer de fouten maken die zij in bijvoorbeeld Kersenboogerd of Risdam Noord maakte. Dus op tijd de sociale voorzieningen (gezondheidscentrum, scholen) plannen, duurzaam bouwen bevorderen, gevarieerder bouwen, en de infrastructuur logisch op elkaar aan laten sluiten.

Wat zien we nu: een wijk die door de projectontwikkelaars (te?) snel wordt volgeplempd met weer dezelfde dure, modieus doch niet origineel ontworpen eensgezinswoningen, een mislukte centrumplanprijsvraag waardoor de nodige sociale voorzieningen pas veel later worden gerealiseerd, de eerste knelpunten in de verkeersafwikkeling, te weinig groenvoorzieningen (en bijgevolg hondepoepproblematiek op de trottoirs), weinig duurzaam bouwen - althans nit zoals in andere steden zoals Amersfoort - en als dieptepunt een bizarre straatnaamgeving.

Er was gelukkig vorig jaar nog een initiatief van inwoners van Hoorn om in ieder geval een deel van de woonwijk mooiere straatnamen te gunnen, namelijk van illustere culturele dragers en schragers uit Hoorns roemrijke verleden. Hoe staat het met de afwikkeling van dit burgervoorstel door College van B&W en gemeenteraad?

Sebas.

Reactie: (j.verheij)
23-5-2008, 22:36
Wat dacht u van Dijkgraaf Jan-Willem Watermanstraat?