Gemeente Hoorn heeft grootse klimaat-plannen

ingevoerd op 23-5-2008

Hoorn zet het klimaat hoog op de agenda. Het besef is toegenomen dat de klimaatverandering grote gevolgen kan hebben voor de mens. Hieraan is een extra impuls gegeven door de film van Al Gore ‘An inconvenient truth’. De gemeenteraad van Hoorn heeft in 2007 met verschillende moties aandacht gevraagd voor het onderwerp. Vervolgens is er een traject voor de ontwikkeling van een klimaatvisie opgesteld. Aan de raadscommissie wordt een voorstel voorgelegd, waarin een visie is geformuleerd voor de periode tot 2028. Deze visie luidt: Hoorn, duurzaam en vitaal, op weg naar klimaatneutraal.

De visie wordt beschouwd als de rode draad voor het klimaatbeleid van Hoorn. Bij een duurzame ontwikkeling gaat het om een evenwichtige ontwikkeling waarbij rekening gehouden wordt met mens, milieu en economie. Hoorn heeft daarbij niet alleen oog voor de behoeften van nu, maar ook voor de leefbaarheid in de toekomst. Met het vitale aspect wordt bedoeld actief aan de slag gaan met klimaatbeleid, daadkrachtig en in samenwerking met inwoners, bedrijven en instellingen. Met ”op weg naar klimaatneutraal” wil de gemeente duidelijk maken dat er gestreefd wordt naar een behoorlijke energiebesparing en naar het gebruiken van energie die duurzaam wordt opgewekt.  Een statement als ‘klimaatneutraal in 2025’ zoals in andere gemeenten inmiddels is gemaakt, is voor Hoorn nog een stap te ver. Wel wil de gemeente binnen de mogelijkheden die er zijn en door de technische ontwikkelingen die zich in de komende jaren gaan voordoen zoveel mogelijk maatregelen treffen.
Hoorn heeft de volgende ambities:
· actief inzetten op de voorbeeldfunctie en maatregelen nemen die leiden tot energiebesparing in de eigen organisatie en het effect van deze maatregelen actief naar buiten communiceren;
· actief inzetten op de stimuleringsfunctie naar inwoners, bedrijven en instellingen toe en deze partijen via bewustwording, facilitering en medeverantwoordelijkheid prikkelen tot energiebesparende maatregelen met een belangrijke functie voor natuur- en milieueducatie;
· als via stimulering niet de gewenste effecten bereikt worden, de uitvoering van de publieke taak instrumenten inzetten om resultaten te bereiken;
· een betrokken rol spelen als partner en medeverantwoordelijke overheid bij het realiseren van duurzame energieopties in;
· het energie- en klimaatbeleid integraal en structureel onderdeel uit laten maken van het gemeentelijk beleid.
Om resultaat te bereiken is het van belang om de ambities verder in te vullen met thema’s en doelstellingen voor de eerste planperiode 2008-2012. Deze thema’s zijn:
· Eigen organisatie (energiebeheer gemeentelijke gebouwen, gemeentelijke interne milieuzorg, infrastructurele voorzieningen waaronder openbare verlichting, gemeentelijk wagenpark en duurzaam inkopen). Aandachtspunten: realiseren van energiebesparing in bestaande gemeentelijke gebouwen; blijven inkopen van groene energie; realiseren van 50% duurzaam inkopen in 2010, verduurzamen van het gemeentelijk wagenpark; opstellen van een beleidsplan openbare verlichting.
· Gebouwde omgeving (nieuwbouw en bestaande bouw, zowel voor particulieren als projectontwikkelaars als woningcorporaties). Aandachtspunten hierbij zijn onder andere: woonlasten voor burgers beheersbaar houden door energielasten te stabiliseren of te laten dalen; ervoor zorgen dat de met de bouwvergunning beoogde energiebesparing bij  nieuwbouw, verbouw en renovatie daadwerkelijk behaald wordt; het in de prestatieovereenkomst met IntermarisHoeksteen vastleggen van doelstellingen op het gebied van nieuwbouw (streven naar CO2-neutrale woningen) en bestaande bouw.
· Industrie en bedrijvigheid. Aandachtspunten: bij de ontwikkeling van bedrijventerrein ’t Zevenhuis uitgaan van een zo klimaatneutraal mogelijke aanleg; in alle relevante documenten een duurzaamheidsparagraaf opnemen; in overleg met het bedrijfsleven komen tot een verkenning van innovatieve programma’s op het gebied van energie, gebouwde omgeving, mobiliteit en industrie; ‘kennismakelaar’ zijn door beschikbare informatie over energiebesparing, duurzaamheid en duurzame energie goed te ontsluiten.
· Verkeer en vervoer. Aandachtspunten: aandeel van het gebruik van eerst aardgas en later biobrandstof voor auto’s verhogen en het realiseren van de hiervoor benodigde vulstations; stimuleren van fietsgebruik en gebruik van het openbaar vervoer; invloed aanwenden om projecten met stille en schone bussen uit te voeren.

Na vaststelling van de visie, ambities, thema’s met aandachtspunten door de gemeenteraad, wordt een uitvoeringsplan opgesteld. Omdat het college een breed gedragen uitvoeringsprogramma wil, wordt een projectorganisatie opgezet. Uit het uitvoeringsprogramma wordt ook duidelijk wat de benodigde capaciteit en middelen zijn. Het uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks geactualiseerd. Een eerste uitvoeringsprogramma is bij de behandeling van de begroting 2009 beschikbaar.

Reacties
Reactie: (treurnis)
26-5-2008, 13:09
wethouders van Hoorn zijn uitsluitend boekhouders en zijn niet bezig met mens of milieu maar uitsluitend met zeg maar de ’boekhouding van de economie’.

Alles wordt meer en meer en meer volgebouwd;
bomenkappen bomenkappen bomenkappen (het kleine stukje ’minibos’ in de KB langs fietspad bij de Reaal daar gaan straks ook al huizen komen. (Wie gaat er nou langs een snelweg wonen in verkeerslawaai en stank, verhoogde kanker risico), parkeerplaatsen, parkeerplaatsen, parkeerplaatsen erbij, auto’s erbij........

Wat een treurnis............ Hopeloos.

Reactie: (Afra)
23-5-2008, 22:52
Zo is dat Jan, mijn beursje heeft al zoveel pijn. Oja, die biobrandstof is toch ook slecht voor het milieu en voedselprijzen stijgen dramatisch, zie deze site: http://www.klimaatnieuws.nl/200611/biobrandstof_honger_ontbossing.php

Nee, het is een hype, over de ruggen van de almaar meer betalende burger en de overheid, centraal/regionaal/lokaal profiteren er alleen maar van. Hoorn heeft geld over en nu las ik net dat het begrotingoverschot van dit kabinet ook meer is was gedacht.

"Op Prinsjesdag rekende minister Bos nog op een overschot van 0,4 procent. In de Voorjaarsnota gaat hij nu uit van 0,9 procent.

De verbetering is voornamelijk het gevolg van hogere belasting- en premie- inkomsten. Het gaat om een meevaller van enkele honderden miljoenen euro’s."

Nee, het gaat goed in Hoorn en Nederland, ik merk er alleen geen klap van...maar ’schoon’ dat we worden! Joepie...Pffff.

Reactie: (jan)
23-5-2008, 15:14
Te laat, de nederlanders hebben minder energie verbruikt in 2007 dan de jaren ervoor en als dank wordt de belasting verhoogd, nee gemeente hoorn het gaat niet om het klimaat het gaat om de centen ! Wil de gemeenteraad het licht uit doen bij iedereen in hoorn na 9 uur savonds ? Half nederland heeft groene stroom en evengoed gaat je tarief omhoog door de stijgende olieprijs ??? Neem ff lekker iemand anders in de maling met dit soort prietpraat, de vaststelling van visies thema’s etc.... gaat veeel meer geld kosten dan het eindelijk zal opleveren. En de woonlasten voor burgers zijn nog nooit gedaald zover ik weet en zal ook nooit gebeuren met geldverslindende overheden.