Verkeersexamen in Hoorn

ingevoerd op 25-5-2008

Een groot deel van de leerlingen, die de afgelopen week voor hun praktisch verkeersexamen in Hoorn zijn gezakt, zijn daarbij de dupe geworden van hun ouders. Ondanks de eis die de organisatoren stellen aan het mogen afrijden, een verkeersveilige fiets en het oefenen van de route, hebben een kleine 20 leerlingen niet mogen starten. Zij voldeden namelijk niet aan deze eis.

Voorts is gebleken, dat kinderen slordig zijn in hun oplettendheid en te vaak snel achterop- of tegemoetkomend fietsers geen voorrang verlenen bij het links afslaan. Een goede oefening in het voorsorteren zou in ieder geval het hinderen van achteropkomend verkeer kunnen voorkomen.

Dinsdag maakten 43 deelnemers een voorrangsfout (37) of reden door rood licht (6), woensdag waren dat er respectievelijk 11 om 4, donderdag 9 om 9 en vrijdag maakten 10 kinderen alleen een voorrangsfout.
Dit jaar waren er zelfs 9 kinderen die bij 2 ouderposten “de fout ingingen”.

Gelukkig slaagden 730 leerlingen (89,5%) met succes voor de verrichtingen op de 6 km lange route in het dagelijkse verkeer.

De ouderassistentie was dit jaar bijzonder goed, want slechts tweemaal kwam een ouder niet opdagen, maar wist de organisatie snel een vervanger in te zetten.
De hele week waren de weersomstandigheden bijzonder goed, zodat de helpende ouders hun taak naar volle tevredenheid konden uitvoeren.

De organisatoren hopen wel, dat de ouders die dit jaar in gebreke zijn gebleven bij het begeleiden van hun zoon of dochter naar het examen toe, toch echt eens tijd zullen vinden om met hun kind wat meer fietservaring op te doen op een fiets die aan de eisen voldoet, want de dagelijkse gang naar het vervolgonderwijs staat over een paar manden of ruim een jaar, afhankelijk van de jaargroep die afrijdt, toch echt voor de deur.

Maandag zullen nog 12 leerlingen van de vso-ZMLK-school De Stormvogel de route rijden, die vanaf hun school aan de Wabenstraat start en ook weer eindigt.

Klaas de Hart, coördinator Verkeersexamen Hoorn