Eindelijk bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder

ingevoerd op 28-5-2008

Het bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder is onherroepelijk. Na jarenlange slepende juridische procedures heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de voor de gemeente Hoorn de verlossende woorden gesproken en de beroepen op het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten (voor het grootste deel) ongegrond verklaard. De uitspraak is op 28 mei 2008 schriftelijk gedaan door de Voorzitter van de Afdeling en is te vinden op www.raadvanstate.nl .

In 2004 vernietigde de Raad van State het goedkeuringsbesluit van gedeputeerde staten van een eerder bestemmingsplan voor Bangert en Oosterpolder. Dat was de reden dat het bestemmingsplan opnieuw in procedure moest worden gebracht. Gedacht werd dat de vernietiging van het bestemmingsplan zou zorgen voor een grote vertraging bij de ontwikkeling van Bangert en Oosterpolder. Dat is echter niet het geval. Op basis van door de gemeente verleende vrijstellingen kon steeds worden voortgegaan met het bouwrijp maken en met de bouw van woningen en voorzieningen. Vertragingen hadden andere oorzaken, onder andere de grondverwerving. Wel waren met het opnieuw voeren van de procedure en alle onderzoeken die daarmee gepaard gingen extra kosten gemoeid.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben op 3 oktober 2006 het bestemmingsplan (opnieuw) goedgekeurd. Tegen dit goedkeuringsbesluit heeft vooral Projectontwikkelaar MEGA-projecten, gezamenlijk met de heren W.T. en T.J. Ooijevaar, beroep ingesteld. Omdat er binnen de beroepstermijn niet om schorsing van het goedgekeurde bestemmingsplan was verzocht, trad het bestemmingsplan al wel in werking, maar was het nog niet onherroepelijk. Op grond van het in werking getreden bestemmingsplan zijn de bouwvergunningen voor fase 2 verleend en wordt fase 3 bouwrijp gemaakt .

In dat stadium verzochten MEGA en de heren Ooijevaar alsnog om schorsing van het bestemmingsplan om daarmee te voorkomen dat er in fase 2 daadwerkelijk kon worden gebouwd. Ook diende men bezwaren in tegen de verleende bouwvergunningen. De bezwaren werden door de gemeente niet-ontvankelijk verklaard en de Raad van State wees op 25 mei 2007 het schorsingsverzoek af. Hierdoor kon worden voortgegaan met de realisering van fase 2 en 3.
In een uitvoerige schriftelijke uitspraak heeft de Raad van State het beroep van MEGA in overwegende mate ongegrond verklaard. Dat betreft onder meer de bezwaren die zijn ingebracht op de Milieueffectrapportage, externe veiligheid, luchtkwaliteit, het globale karakter van het bestemmingsplan, waterberging, de bestemming groenvoorziening op het perceel van MEGA en diverse planvoorschriften. Slechts het gedeelte van het bestemmingsplan van globaal 150 meter rondom de bestemming van het LPG-station aan de Westerblokker is buiten goedkeuring gehouden. Eerder tijdens de zitting op 3 december 2007 was door de gemeente al erkend dat de milieucontouren rond het vulpunt en het reservoir niet helemaal goed op de kaart waren gezet. De Raad van State heeft hier nu zelf in voorzien door goedkeuring te onthouden aan de betreffende plandelen. Dit gebied zit in de laatste fase van ontwikkeling van Bangert en Oosterpolder en raakt de verdere ontwikkeling van Bangert en Oosterpolder slechts in zeer beperkte mate, mede omdat hier een aantal milieucontouren zijn gelegen waarbinnen niet zonder meer kan worden gebouwd.

Met de uitspraak is voor het overgrote gedeelte een einde gekomen aan de slepende juridische procedures rond het bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder. Wethouder Jack van Es is zeer verheugd met de uitspraak: ’Na jarenlange onzekerheid over het bestemmingsplan gaan we nu vol vertrouwen en met veel energie en optimisme verder bouwen aan de prachtwijk Bangert en Oosterpolder.’

Reacties
Reactie: (Theo)
1-6-2008, 01:52
Wat is de gemeente Hoorn er toch altijd weer snel bij.