B&W: Veel gerealiseerd in Hoorn

ingevoerd op 30-5-2008

De eerste twee jaar van de bestuursperiode van het Hoornse College van B&W is er veel gerealiseerd. Aldus dit College zelf. De balans is opgemaakt en de voornemens voor de laatste twee jaar zijn verder uitgewerkt. Veel initiatieven en projecten zitten niet langer in de fase van de planvoorbereiding, maar zijn of worden binnenkort concreet zichtbaar in de stad. Zo laat men in een verklaring weten.

De ambities en voornemens zijn terug te vinden in de Kadernota 2008. Ze passen binnen het collegemotto ‘de mens centraal’ en zijn gericht op het in stand houden en verbeteren van het woon-, werk- en leefklimaat in Hoorn. Het financiële beeld maakt het wel noodzakelijk keuzes te maken.

Terughoudendheid is volgens het College geboden bij het doen van extra uitgaven. Dit alles blijkt uit de Kadernota 2008. De kadernota is een bijstelling van de begroting 2008 en de meerjarenraming, het investeringsplan 2009, de ruimtevragers en diverse beleidsonderwerpen en projecten. Het financiële beeld maakt het wel noodzakelijk om keuzes te maken. Als alle ambities, waarmee in de kadernota financieel rekening is gehouden, door de raad worden overgenomen, dan komt het begrotingsresultaat negatief uit. Dit negatieve resultaat wordt voor 1,5 miljoen euro veroorzaakt door het ten onrechte inrekenen van een voordeel op de kapitaallasten in de begroting 2008.  Uit nadere analyse blijkt dat een te grote correctie is opgenomen van rentelasten in relatie tot aflossingen in het lopende jaar. Dit leidt tot een structureel nadeel van 1,5 miljoen euro.

In een aantal gevallen is de keuzevrijheid er niet of zeer beperkt voor bepaalde onderwerpen, zoals het veiligheidsbeleid, de brandweerzorg, de noodzakelijke bijdragen voor de Westfrisiaweg, de voorzieningen in Bangert en Oosterpolder en de vorming van de Centra voor Jeugd en Gezin. Naast de onvermijdelijke maatregelen om de brandweerorganisatie op peil te brengen, gaat het ook om uitgaven bij het Westfries Museum, de klimaatvisie en de uitkomst van de studie door de Task Force Ruimtewinst over de nieuwe structuurvisie Buitenstad. Op het gebied van de sport in Hoorn wordt ingezet op het verbeteren van de accommodaties en op de aanleg van kunstgrasvoetbalvelden.

De ontwikkeling van de rentelasten speelt een belangrijke rol bij het begrotingsresultaat. De lage rentestand van de afgelopen jaren vormt geen garantie voor de toekomst. Wanneer de financieringsbehoefte van alle plannen toeneemt, neemt ook de afhankelijkheid van de renteontwikkelingen op de kapitaalmarkt toe. Binnen de grondexploitaties en de plannen voor Westfrisiaweg en welzijnsvoorzieningen in Bangert en Oosterpolder is met dit renterisico rekening gehouden.

Een ander onderwerp vormt de ontwikkeling van het aantal cliënten van Wet Werk en Bijstand (WWB). De komende jaren wordt een verdere daling van het aantal cliënten verwacht. Daarmee wordt het succesvolle beleid van Hoorn voortgezet om mensen naar werk toe te leiden. Tot en met 2011 wordt ervan uitgegaan dat Hoorn zelfs beter presteert dan het landelijke gemiddelde. Omdat de rijksvergoeding tot en met 2011 gebaseerd is op de landelijke aantallen en wij uitgaan van lagere aantallen, levert dit voor Hoorn tot en met 2011 incidentele voordelen op. Deze voordelen in 2009, 2010 en 2011 kunnen niet worden ingezet voor nieuwe structurele uitgaven en daarom zijn deze in de berekening van het indicatieve begrotingsresultaat niet als voordeel meegenomen. Daarnaast blijven er financiële risico’s bestaan rondom schouwburg Het Park Tenslotte: voor het onderhoud aan de fysieke leefomgeving zijn structurele middelen nodig om de kwaliteit ervan in de toekomst te kunnen garanderen.

De begroting 2008 en de meerjarenraming is geactualiseerd op basis van nieuwe feiten en ontwikkelingen. Als peildatum is 31 maart genomen. Daarna zijn in de raad van 8 april en 20 mei besluiten genomen met effect op het begrotingsresultaat. Het begrote resultaat van deze Kadernota 2008 is de bovenste vetgedrukte regel in de bovenstaande tabel. De indicatie van het restant begrotingsresultaat is de regel onderaan de tabel. Daarin is rekening gehouden met de ruimtevragers die volgens het college noodzakelijk en/of autonoom zijn.

Met alle inzichten gaat het college in gesprek met de raad om onvermijdelijke keuzes voor de toekomst te maken. Het resultaat hiervan is vormt het kader bij het opstellen van de Programmabegroting 2008. Woensdagmiddag 18 juni vindt behandeling plaats van de Kadernota door de gemeenteraad.

Reacties
Reactie: (horinees)
1-6-2008, 19:17
Ik kan me alleen maar bij mijn twee voorgangers aansluiten. Dit bewijst maar weer hoeveel de Hoornse politiek is vervreemd van haar burgers.

Reactie: (jan)
1-6-2008, 12:45
hahaha wat een rapportje weer en alweer zo goed, nou ik vraag me oook af wat is er dan zo goed gerealiseerd behalve prestigeprojecten en waarom werkt de gemeente niet aan het verlagen van de lasten voor haar inwoners en is de visie van de gemeente wel zo goed als je ziet hoeveel huizen er te koop staan en hoeveel huizen men overal maar wil bouwen in de toekomst, en de taskforce ruimte die hebben mooie plannen maar dat kan dan ook wel met 50 miljoen euro maar is die er eigenlijk wel en willen de burgers wel dat het zo aangrijpend wordt veranderd en klopt het wel met de plannen die op de vale hen zouden moeten komen?

Reactie: (Politiek watcher)
1-6-2008, 01:41
Zeg eens heren en dames politici. Wat heeft u volgens u zelf dan bereikt ? Hoorn moet een half jaar lang financieel bijspringen bij de thuiszorgstichting Omring. De rechtbank van Alkmaar heeft dat bepaald. De stichting kwam in financiële problemen nadat het sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) vorig jaar, veel meer lichte huishoudelijke zorg moest leveren aan cliënten. Op basis van het verleden had de stichting duurder personeel ingehuurd voor zwaardere hulp in de huishouding. De gemeente Hoorn weigerde echter bij te springen in de financiële nood. De brutaliteit te hebben hiertegen in hoger beroep te gaan. Kortom de zorgverlening aan ouderen de nek om gedraaid om maar zoveel mogelijk geld over te houden om dat ergens anders voor te gebruiken. Bijstandsgerechtigden gekort of uitkering gestopt omdat u geld nodig heeft. De Parkschouwburg met veel tam tam als paradepaardje laten bouwen en nu failliet laten gaan door het een zelfstandige organisatie te laten worden. Al het groen volbouwen met industrie. Landjepik proberen bij de buurtgemeenten om daar vervolgens ook het groen vol te bouwen. Een raadslid van de VVD wier echtgenoot thuis zit vanwege de bouwfraude, maar die het wel durft te hebben over verhoging van gemeentelijke tarieven. Van het Oostereiland een pretpark maken om daar ook zovel mogelijk geld aan te verdienen. Het Westfries Museum nog slechter beveiligen dan een gemiddelde kleuterschool. Die prachtige beloofde bioscoop in Hoorn al gebouwd ? Nee, jullie hebben veel bereikt. Is het geen teken aan de wand dat (met respect voor hem) Roger Tonnaer politicus van het jaar is geworden. Jac. van Es, dictator van de PvdA, vind zichzelf het belangrijkst, Jan de Boer van Groen Links, weet niet meer hoe groen er uit ziet en kent de politieke betekenis van links al jaren niet meer. Het landelijk partij bestuur zou hem er niet uit moeten schoppen maar trappen. Goed zo, ga zo door zou ik zeggen.