Speerpunten Hoorns jeugdbeleid 2008-2012

ingevoerd op 31-5-2008

Op 10 juni bespreekt de raadscommissie de kadernota voor het jeugdbeleid voor de jaren 2008 tot 2012. Het college stelt drie speerpunten voor: een betere samenhang in beleid en samenwerking tussen aanbieders, het eerder signaleren en aanpakken van problemen, en meer resultaat gericht werken. Daarbij wil het college prioriteit geven aan ‘gezond en veilig opgroeien’, ‘onderwijs en opvang’ en ‘vrije tijd en leefomgeving’.

gezond en veilig opgroeien
De gemeente heeft een regierol binnen het jeugdbeleid. Een van de maatregelen om de jeugd gezond en veilig te kunnen laten opgroeien is het creëren van een Centrum Jeugd en Gezin.  Samen met de instellingen die zich bezig houden met opvoedondersteuning en jeugdgezondheidszorg heeft het college een Hoorns model opgezet voor een Centrum Jeugd en Gezin. Binnen het Centrum stemmen deze instellingen hun werkzaamheden af. Het voorgestelde model heeft laagdrempelige ‘voordeuren’ bij de bestaande steunpunten opvoeding en de consultatiebureaus in de wijken. Vanuit deze plekken kunnen ouders worden doorverwezen naar het Centrum Jeugd en Gezin voor meer gespecialiseerde hulp en indicatiestelling.

onderwijs en opvang
De doelstellingen op het gebied van onderwijs en opvang zijn verwoord in de Hoornse educatieve agenda. Deze heeft het college samen met de scholen en andere jeugdvoorzieningen opgesteld. Een van de doelstellingen is een goede schoolloopbaan voor iedereen. Voor de leerlingen die daar hulp bij nodig hebben, zijn meerdere structuren opgezet. De gemeente heeft samen met scholen, bureau Jeugdzorg en welzijnsorganisaties een zorgstructuur opgezet die dient als vangnet voor leerlingen die dreigen uit te vallen. De scholen hebben directe lijnen met jeugdhulp om kinderen met problemen snel te kunnen helpen.  Ook beschikt de gemeente over een sluitend systeem om voortijdig schoolverlaten te voorkomen en dreigende uitvallers te begeleiden richting een passende opleiding of werk. 

vrije tijd en leefomgeving
Er is in Hoorn een uitgebreid activiteitenaanbod voor kinderen en jongeren. Een van de prioriteiten is het intensiveren van het jeugd- en jongerenwerk. Daarnaast wil het college de speelvoorzieningen voor jeugdigen uitbreiden. Met name in de Kersenboogerd, het Venenlaankwartier en de binnenstad wil het college meer speelruimte creëren.
Wethouder Jeugd Ronald Witteveen: ‘De kinderen van nu zijn de volwassenen van morgen. Hoorn richt zich daarom op de toekomst, met het kind als uitgangspunt. Kinderen verdienen speciale aandacht, of het nu om speelplekken gaat, om sportvoorzieningen, om onderwijs of om een veilige inrichting van de openbare ruimte. We moeten de jeugd laten groeien, laten bloeien en boeien.’