Nooit en ooit gebouwd Hoorn

ingevoerd op 11-6-2008

Het Architectuurcentrum Hoorn organiseert dit jaar op de Dag van de Architectuur een veelzijdig programma met een tentoonstelling een architectuur fietsroute en een middag met een architectuur film. Op 21 juni begint het programma met de opening van de tentoonstelling Nooit gebouwd Hoorn om 12:00 in het Architectuurcentrum in de Centrale Bibliotheek in de Wisselstraat 8 Hoorn.

Daarna volgt een fietstocht met architecten langs Ooit gebouwd Hoorn: vier gebouwen die in aanbouw zijn/ of net afgebouwd zijn.

Op 22 juni een samenwerkingsverband tussen het Architectuurcentrum en Filmhuis Hoorn. Op deze middag is de film Rem Koolhaas, a kind of architect te zien, een boeiende documentaire over een veelzijdig architect. Aanvang 14.00 uur in de Mariakapel Korte Achterstraat 2a te Hoorn. 

Zaterdag 21 juni 12:00: Nooit en ooit gebouwd Hoorn
In Hoorn wordt de dag van de Architectuur op 21 juni gevierd met het thema nooit en ooit gebouwd Hoorn.
Nooit gebouwd Hoorn wordt belicht door een tentoonstelling in het Architectuurcentrum Hoorn. Deze tentoonstelling bestaat uit maquettes en tekeningen van gebouwen die ontworpen zijn voor Hoorn, maar nooit zijn uitgevoerd. Spectaculaire maquettes van een heel andere type schouwburg, van het centrumplan Bangert Oosterpolder, een van een nooit gebouwde bioscoop langs het spoor.

Ooit gebouwd Hoorn zijn gebouwen die in aanbouw zijn, net afgebouwd zijn of die nog gebouwd gaan worden. Een fietsroute leidt bezoekers van de Dag van de Architectuur langs ooit gebouwd Hoorn. Er worden vier gebouwen bezocht;
- het nieuwe Horizon College (Maelsonstraat)
- winkelcentrum de Korenbloem (Risdam Noord)
- de nog te verbouwen Technische School Hoorn (Johannes Poststraat)
- kopgebouw van de Streektuinen (INBO architecten).
Om 12:00 start de Dag van de Architectuur in het Architectuurcentrum (Centrale Bibliotheek Wisselstraat 8 Hoorn 1e verdieping) met een toelichting op de tentoonstelling. Daarna vertrekken we per fiets naar de diverse gebouwen. In ieder gebouw vertelt de architect over het ontwerp en de uitvoering van het gebouw dat bezocht wordt.

plaats:   verzamelen in het Architectuurcentrum Hoorn
Centrale Bibliotheek 1e verdieping om 12:00 (zelf fiets meenemen)
datum:  zaterdag 21 juni 2008
tijd:   12:00 uur tot 18:00
info:   coördinator Gytha Heeren
t:  0229 285783
e:  info@archicentrumhoorn.nl
w:  www.archicentrumhoorn.nl

Zondag 22 juni 14:00 Filmhuis Hoorn: Rem Koolhaas, a kind of architect

Op zondag 22 juni wordt er in het kader van het de Dag van de Architectuur een film vertoond in de filmzaal van Filmhuis Hoorn. Op het programma staat Rem Koolhaas, a kind of architect van Markus Heidingsfelder & Min Tesch 2006.
Er valt nauwelijks een andere architect te noemen, die buiten de wereld van de bouwkunst de laatste jaren zoveel stof deed opwaaien als Rem Koolhaas. Het gaat deze Nederlandse architect nooit om het scheppen van een ‘meesterwerk.’ Eerder beoogt hij te provoceren en spanning op te wekken. De bibliotheek van Seattle, de concertzaal in Porto en de Nederlandse Ambassade in Berlijn zijn indrukwekkende voorbeelden van zijn architectuur, die meer wil vertegenwoordigen, dan de kunst van het bouwen alleen. A kind of architect is een boeiende documentaire over een invloedrijke architect.

Voorafgaand aan deze hoofdfilm zijn er nog een aantal korte film (afkomstig van het Architectuur Filmfestival Rotterdam) te zien:  2001, a speed odyssey, van Harold Houdijk; Sony bravia advert – paint van Jonathan Glazer en Roberto, the insect architect van Galen Fott & Jerry Hunt.
Voor meer informatie: www.archicentrumhoorn.nl / www.filmhuishoorn.nl

plaats:  Filmhuis Hoorn, Korte Achterstraat 2a, 1621 GA Hoorn
datum:  zondag 22 juni 2008
aanvang:  14:00
entreeprijs:   € 5,50,- donateurs/ niet-donateurs
Reserveren: www.filmhuishoorn.nl of of telefonisch op werkdagen 
10.00 uur - 12.00 uur: 0229. 210048.
info:   coördinator Gytha Heeren
t:  0229 285783
e:  info@archicentrumhoorn.nl
w:  www.archicentrumhoorn.nl