CDA wil aktie in Kersenboogerd

ingevoerd op 11-6-2008

De Hoornse CDA-fractie pleit in een brief aan B&W voor het aanpakken van enkele zaken in de wijk Kersenboogerd. Zo dient er eindelijk eens een bewaakte fietsenstalling te komen en dient er op de Rijnweg een veilige oversteek te komen.

Lees hier de (ingekorte) brief van het CDA:

Aan: College van B&W

Betreft: art. 43-vragen centrumgebied Kersenboogerd
Hoorn, 10 juni 2008
 
 
Geacht college;
Onlangs heeft de CDA-fractie een spreekuur gehouden in het centrumgebied van de Kersenboogerd. Hier hebben we gesproken over wat er in dit gebied speelt en wat er beter zou kunnen. Naar aanleiding daarvan zijn er enkele zaken die we graag via deze brief aan het college voorleggen.
 
Bewaakte fietsenstalling Kersenboogerd:
De CDA-fractie dringt al enige tijd aan op een bewaakte fietsenstalling bij het station Kersenboogerd. Dit kan helpen om fietsendiefstal tegen te gaan, geen klein probleem in Hoorn. Het is ook goed voor de sociale controle in het gebied. Het kan ook helpen om het aantal ‘zwerffietsen’ in de omgeving van het station te verminderen. Een bewaakte stalling is opgenomen in punt 37 van het collegeakkoord:
37.
Wij zullen het fietsgebruik in de stad bevorderen door o.a. een bewaakte fietsenstalling in de Kersenboogerd, routes inspecteren op veiligheid, meer stallingsmogelijkheden.

 
In de eerste versie van het college-uitvoeringsprogramma 2006-2010 lezen we dat de bewaakte fietsenstalling in de periode 2008-2010 gerealiseerd gaat worden. Als CDA hebben we in 2006 gevraagd wanneer het college concreet denkt de stalling gerealiseerd te hebben. Het antwoord van het college was dat de realisatie gepland stond voor 2008. Hierna werd het stil. Recente navraag door de CDA-fractie leverde het antwoord op ‘dat dit wordt opgepakt in 2009’. Dat is dus heel wat anders dan realisatie in 2008. In de nieuwe versie van het collegeuitvoeringsprogramma lezen we dan weer over realisatie in 2009. Dat is dan in ieder geval een jaar later dan oorspronkelijk gedacht.
Vraag: Gaat het college dit punt uit het collegeakkoord nog deze collegeperiode realiseren?
 
Verkeer Betje Wolffplein:
Met het herinrichten van het Betje Wolffplein enige jaren geleden is het fietspad verplaatst. Fietsers die vanuit de richting van het Betsy Perk komen en naar de Schakeltunnel willen, steken de weg nu niet meer over ter hoogte van de FEBO, maar moeten de Rijnweg volgen tot aan de bibliotheek en steken pas bij de videotheek over. Dit heeft de nodige positieve effecten gehad op het plein (meer ruimte voor voetgangers, het plein werd meer een eenheid).
De keerzijde is dat er nu veel overstekende fietsers zijn ter hoogte van de bibliotheek. Deze oversteek wordt door veel mensen als onveilig ervaren, onder meer vanwege de auto’s die uit de richting van het station de scherpe en onoverzichtelijke bocht om komen rijden en dan direct bij de oversteek zijn. Verder is het er sowieso druk met voetgangers, vrachtwagens die laden en lossen en stilstaande auto’s. Het lijkt het CDA daarom goed om te bekijken of de verkeersveiligheid ter plaatse te verbeteren valt. Zo zou de Rijnweg waar die door het winkelcentrum loopt een 30 kilometer-zone kunnen worden.

 
Vraag: Is het college bereid om te bezien of de verkeersveiligheid op de Rijnweg ter hoogte van het winkelcentrum verbeterd kan worden? Is het inrichten van een 30-kilometergebied een optie? Welke andere (fysieke) aanpassingen aan de weg zijn er mogelijk?
Oversteek Betsy Perk:
 
De cliëntenraad van het Betsy Perk krijgt de nodige klachten van bewoners over de voetgangersoversteek tussen het Betsy Perk en het winkelcentrum ter hoogte van de FEBO. Mensen met booster, rolstoel of rollator moeten vreemde bochten maken om de weg over te kunnen steken en bovendien ervaren mensen de op- en afritten van de stoepen als moeilijk te nemen.


Parkeren rond het station:
Enige tijd geleden is er een blauwe zone aan het Bolwerk ingesteld, recht tegenover de perrons van het station, om daar auto’s van forensen te weren. Sindsdien is het even verderop duidelijk drukker geworden, met name op de Kasteellaan. De parkeerplaats aan de Kievit, feitelijk bedoeld om auto’s van forensen neer te zetten, staat er over het algemeen opmerkelijk leeg bij. De verwijzingen richting deze parkeerplaats worden nog altijd als onduidelijk ervaren. Met de bouw van de Bangert Oosterpolder zal het aantal forensen dat met de auto naar station Kersenboogerd komt alleen maar toenemen.

 
Vraag: Is het college bereid om te kijken of forensen niet duidelijker richting de parkeerplaats aan de Kievit geleid kunnen worden? Overweegt u andere maatregelen om de parkeerdruk in de onmiddellijke omgeving van het station verder  te reguleren? Enige tijd geleden is er een onderzoek gedaan naar het instellen van een blauwe zone op het Aagje Dekenplein. Wat is naar aanleiding daarvan besloten?

Veiligheid:
Ondanks het positieve effect van bijvoorbeeld preventief fouilleren blijft het centrumgebied kwetsbaar als het om sociale veiligheid gaat. Alle reden voor gemeente, politie en andere instanties om er bovenop te zitten.

Vraag: Op en rond het plein geldt een alcoholverbod. Heeft dit ook geleid tot minder alcoholconsumptie op het plein? Overweegt u om een dergelijk verbod ook in andere winkelcentra in te stellen?
De wachtruimte van het station is jaren geleden gesloten, onder meer omdat reizigers werden lastig gevallen en de wachtruimte altijd smerig was. Enige tijd terug was de wachtruimte weer open en later weer gesloten. Heeft u overleg gehad met de NS omtrent het weer openen van de wachtruimte? Leidt de openstelling niet weer tot dezelfde problemen als voorheen?

 
Tot slot nog een opmerking: Reeds in 2006 heeft de raad op voorstel van het CDA geld vrijgemaakt om de bibliotheek aan het Betje Wolffplein beter toegankelijk te maken door het aanbrengen van automatische toegangsdeuren. Dit geld is veel te lang op de plank blijven liggen en de deuren zijn er nog niet. Volgens de laatste planning wordt de verbouwing van de bieb uitgevoerd in 2008 en worden de automatische deuren hierin meegenomen. Wat ons betreft moet dat ook echt gebeuren en we zullen verder uitstel niet accepteren. We verwachten van het college dat, mocht er toch weer sprake zijn van uitstel, er sterk wordt aangedrongen om de toegankelijkheid in elk geval in 2008 te verbeteren.
 
met vriendelijke groet,
Michiel Pijl en Johan van der Tuin

Reacties
Reactie: (j.de groot)
11-6-2008, 20:12
ind het altijd wel lekker fris id wachtruimte,lekker ongestoord crack roken

Reactie: (besaro)
11-6-2008, 19:15
Openstelling wachtruimte?? Heeft de NS deze wachtruimte geopend? Altijd smerig? Mensen lastig gevallen? Doe er wat aan damd