Nieuw initiatief: monument voor veteranen in Hoorn

ingevoerd op 12-6-2008

Op 28 juni 2008 vindt in Hoorn de lokale Veteranendag plaats. Hiervoor zijn alle veteranen die woonachtig zijn in Hoorn, Blokker en Zwaag uitgenodigd. Het is alweer de tweede keer dat in Hoorn een lokale Veteranendag wordt georganiseerd. In 2007 vond deze bijeenkomst als waardering en respect voor veteranen voor de eerste keer plaats. Dit was aanleiding voor Johan Schaafsma, woonachtig in Hoorn en Nederlands-Indië veteraan, om het idee te opperen om voor alle Nederlandse veteranen en gesneuvelde militairen een monument in Hoorn te plaatsen.
De heer Schaafsma heeft meteen na de eerste lokale veteranendag burgemeester Van Veldhuizen van Hoorn benaderd met dit idee. De burgemeester heeft het idee omarmd en de heer Schaafsma in contact gebracht met het Hoornse Veteranencomité. Ook het Veteranencomité heeft dit idee omarmd.

Waarom dit initiatief?
Hoorn is rijk aan monumenten die ons doen herinneren aan het verleden, of dat nu heldhaftig was of niet. Prachtige zeventiende-eeuwse gebouwen sieren de stad. De herdenkingsplaquettes (Italiaanse Zeedijk, Jeudje, Grote Oost) houden het verleden levendig. De vier bronzen beelden aan de route van de jaarlijkse stille tocht van 4 mei waarschuwen tegen onrecht en tegen het gevaar van oorlog. Het nieuwe monument voor Nederlandse veteranen en gesneuvelde militairen wil blijvend uitdrukking geven aan het gevoel van respect voor alle mannen en vrouwen, oude en jonge, die voor Nederland hebben gestreden in oorlogen en vredesmissies. Hun inzet met gevaar voor eigen leven mag niet vergeten worden. Zij hebben recht op begrip en waardering. Op dit moment is hier in Hoorn nog geen monument voor.

Draagvlak
Zowel de heer Schaafsma als het Veteranencomité zijn tot de conclusie gekomen dat er op de allereerste plaats in de Hoornse samenleving daadwerkelijk steun dient te zijn voor de uitvoering. Dat is de reden waarom zij hebben besloten tot een burgerinitiatief. Zo’n initiatief, gericht aan de raad van Hoorn, dient vergezeld te gaan van minstens vijftig handtekening. Met deze handtekeningen kan het voorstel vervolgens aan de raad van Hoorn worden aangeboden en krijgt het een plaats op de agenda.

Uw steun en handtekening
Op zaterdag 21 juni a.s. staat het Hoornse Veteranencomité samen met de heer Schaafsma op de Hoornse weekmarkt in de binnenstad. Op de hoek Noorderstraat/Veemarkt geeft het comité uitleg over het initiatief en kan men het steunen door het zetten van een handtekening. Ook in de Veteranenkrant, die in week 25 en 26 huis-aan-huis in Hoorn wordt verspreid, wordt aandacht aan dit initiatief geschonken. In de krant staat een antwoordstrook die men ingevuld aan het Veteranencomité kan sturen.