Orgel/cantateconcert in de Oosterkerk

ingevoerd op 18-6-2008

Op zaterdag 21 juni organiseert de Stichting Abendmusiken weer een orgel/cantateconcert in de Oosterkerk aan de Grote Oost te Hoorn. Uitvoerenden zijn het Collegium Musicum Hornense, het barokorkest Cappella Horna en orgelsolist Aad van der Hoeven uit Rotterdam. De vocale solisten zijn de sopraan Marjon Strijk en de bas Michiel Meijer. Het geheel staat onder leiding van dirigent Harry Toebes.

Het concert begint om 17.00u en is gratis toegankelijk.
Het concert wordt door koor en orkest geopend met een sprankelend “Alleluia”, BuxWV 43 van de Duitse componist Dietrich Buxtehude. Dit afsluitende deel uit zijn cantate 43 zet de toon voor een concert met muziek die de bezoeker meeneemt in jubel en verstilling.

Van Giovanni Gabrieli, de grote Venetiaanse componist van de meerstemmige koormuziek, wordt het 8-stemmige “Jubilate Deo” uitgevoerd. Geheel in de stijl van de toen gangbare uitvoeringspraktijk, speelt het orkest de partijen mee met het koor.

Op het prachtige Bätz-Witteorgel uit 1673/1869 wordt door organist Aad van der Hoeven de Fuga in c-Moll, BWV 537 van Johann Sebastian Bach uitgevoerd en van de Italiaanse orgelcomponist Gerólamo Frescobaldi diens “Canzona dopo l’Epistola”. Met de keuze voor deze orgelwerken sluit Aad van der Hoeven op treffende wijze aan bij de sfeer en intensie van de koorwerken van Buxtehude, Gabrieli.

Geheel in de traditie van de “Abendmusiken” wordt het concert afgesloten met een cantate. Ditmaal is gekozen voor de cantate “Also hat Gott die Welt geliebt”, BWV 68 van Johann Sebastian Bach. Solisten in deze cantate zijn de sopraan Marjon Strijk en Michiel Meijer. Deze cantate kent een tweetal prachtige aria’s. In die voor de sopraan is ook een solistische rol is weggelegd voor de viola da gamba, de eerste viool en de eerste hobo, terwijl in de basaria de rietblazers 1e en 2e hobo, althobo en fagot een markant aandeel hebben. De cantate wordt afgesloten met een ‘Bachse’ koorfuga.

Dit concert is alweer het zeventiende in de serie “Abendmusiken”. De serie blijkt een succes, gelet op het gemiddelde aantal van meer dan 200 bezoekers per concert. De combinatie van orgelsolowerken en werken voor koor en orkest uit de Duitse barok blijkt een gelukkige keus te zijn. Bovendien hebben de gemeente Hoorn en een lokale bank hun waardering laten blijken door deze gratis concerten te ondersteunen met een subsidiebedrag. Hoewel de gemeente, de bank en een aantal particulieren en ondernemingen de concerten financieel ondersteunen en de concerten “lowbudget” zijn opgezet, is het voor de stichting Abendmusiken moeilijk een jaarbegroting sluitend te krijgen. Bepaalde subsidies dienen eerst te worden voorgefinancierd door de stichting, betaling geschiedt veelal achteraf. Ook is bewust gekozen voor het niet heffen van toegang voor deze concerten, maar het publiek bij de uitgang te vragen om een vrijwillige bijdrage. Dit concept wil de stichting niet loslaten, juist om ook mensen met een “beperkte portemonnee” in de gelegenheid te stellen dergelijke concerten bij te wonen.

De stichting wil graag structureel inkomsten genereren, waardoor op basis van een meerjarenplan de concerten kunnen worden gefinancierd en is daarom op zoek naar bedrijven en instellingen die een deel van de kosten voor een concert willen dragen. Op de website van de stichting, www.abendmusiken.nl  is meer informatie over achtergrond en opzet van de concerten te vinden. Via de infolink op de site kunnen potentiële ondersteuners zich melden.

Reacties
Reactie: (Tsiburaska)
22-6-2008, 17:23
Hoewel ik deze keer verhinderd was, een iets langer concert met in de pauze koffie of thee met gebak zal ook leuk zijn?

En als die pauze iets langer duurde zullen ze eerder iets besteden en zo meer geld opleveren.
Als de meeste na afloop weg gaan is het gewoon jammer.... maar ze zouden ook reclame kunnen maken voor andere kerken in regio want als ze samenwerken en voor elkaars programma reclame maken is voordeliger en vaak kom ik diverse vaste bezoekers in de regio tegen maar ook die alleen op die plek komen!