Basisscholen in Bangert-Oosterpolder gaan voor veilig verkeer

ingevoerd op 21-6-2008

De o.b.s Socrates en oec.b.s. Roald Dahl, de nieuw te starten basisscholen in de wijk Bangert-Oosterpolder, hebben zich aangemeld voor de actie “De scholen zijn weer begonnen!”, welke in de eerste week na de zomervakantie zal plaats vinden.

Beide scholen hebben sinds woensdag 18 juni een oudervertegenwoordiging in de Verkeers-Ouder-groep in Hoorn, welke wordt gecoördineerd door de voorzitter van VVN Hoorn, Klaas de Hart.
In deze groep, in Hoorn KOOS-groep Verkeersveiligheid geheten, zijn op dit moment  21 scholen voor openbaar en bijzonder basis- en speciaal basisonderwijs vertegenwoordigd, dat is 80%!
Aan de bliksemacties van een kwartier in de eerste week na de zomervakantie doen nu 19 scholen of locaties van scholen mee.

De acties, waarbij leerlingen pamfletten aan bestuurders van passerende motorvoertuigen overhandigen, zijn er op gericht deze bestuurders te vragen rekening te houden met de schooljeugd die weer in grote getalen van huis naar school en weer terug gaat.
Leerlingen van Socrates en Roald Dahl zullen, omdat ze ook in één schoollocatie starten, symbolisch als één groep de actie doen.
De VerkeersOuders in Hoorn hebben al een aantal aansprekende resultaten kunnen boeken, sinds de groep in 1995 met 6 scholen startte.

Zo werden op hun verzoek alle zebrapaden op parallelle fietspaden doorgetrokken, hetgeen de veiligheid van de voetgangers en overstekende groepen leerlingen vergrootte.
En onlangs is de gemeente Hoorn met een handhavingsbeleid bij de basisscholen gestart door medewerkers van Bureau Stadstoezicht te laten surveilleren tijdens de breng- en haalmomenten, omdat het parkeren van auto’s bij de scholen tot grote chaos en verkeersonveiligheid leidde.

De KOOS-groep had haar ongenoegen in 2005 bij de toenmalige wethouder mw. Cilia van Weel aangekaart, waarna zij wijkbijeenkomsten organiseerde en tenslotte een extern bureau opdracht gaf om de gehele problematiek plus de oplossingen in kaart te brengen. De huidige wethouder Cees van der Maat  heeft dit jaar gezorgd, dat de uitvoering van de maatregelen in gang is gezet.

Medewerkers van het Serviceloket Bangert-Oosterpolder legden de contacten tussen de twee nieuwe basisscholen en VVN Hoorn e.o. om de verkeersveiligheid in de nieuwe wijk meteen een impuls te geven met de aanstaande bliksemactie, welke vermoedelijk op de Dorpsstraat ter hoogte van de Strip zal worden gehouden.