Succesvolle aanpak re-integratie allochtonen

ingevoerd op 25-6-2008

De gemeente Hoorn heeft een succesvolle methode ontwikkeld om allochtone werklozen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben weer aan het werk te helpen.

De Hoornse aanpak staat beschreven in de uitgave ‘Alsnog op weg naar werk - De kracht van allochtone coaches’. In het boekje staan persoonlijke verhalen van een aantal allochtone cliënten die jarenlang in de bijstand zat. Dankzij de intensieve begeleiding door allochtone coaches zijn deze en andere mensen aan het werk en doen ze weer mee in de maatschappij. Met dit boekje wil Hoorn het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en andere gemeenten in Nederland enthousiast maken voor de Hoornse aanpak. Maandag 23 juni ontving staatssecretaris Aboutaleb het eerste exemplaar uit handen van wethouder Jan de Boer.

De gemeente Hoorn heeft twee allochtone re-integratiecoaches, Bircan Kaplan van Turkse en Rachida Chakir van Marokkaanse afkomst. Ze begeleiden allochtone werklozen die ver van de arbeidsmarkt zijn verwijderd. Vaak spreken deze mensen slecht Nederlands en hebben ze meerdere problemen. Ze hebben over het algemeen weinig zelfvertrouwen en denken dat ze niet meer aan het werk komen. Echter na gemiddeld drie tot vijf maanden intensieve begeleiding zijn de meeste mensen klaar om aan het werk te gaan.

Succesfactoren
De allochtone coaches kennen de cultuur van hun cliënten. In eerste instantie helpen ze hen in hun eigen taal. De cliënten kunnen hun verhaal kwijt bij iemand die hun omstandigheden begrijpt.  Daardoor wordt duidelijk welke problematiek er schuil gaat achter een chronisch uitkeringsgerechtigde. Coach Rachida Chakir: ’De begeleiding naar werk richt zich in veel gevallen meer op het oplossen van de achterliggende problematiek, dan het daadwerkelijk vinden van een geschikte baan. Mensen in deze groep helpen, gaat verder dan het bieden van een opleiding en kennis van de regels.’ De coaches krijgen de tijd om hun cliënten intensief te begeleiden, en ook de financiële middelen. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een vervoermiddel, zodat een cliënt zelfstandig op het werk kan komen. De belangrijkste succesfactor is de inzet en passie waarmee de coaches hun werk doen. Daarmee weten ze ook werkgevers te overtuigen deze mensen een kans te bieden. Wethouder Jan de Boer:’ Succesfactoren worden bepaald door creativiteit op uitvoeringsniveau en niet door een beleidsnota.’

Aan het werk blijven
De gemeente Hoorn wil dat de mensen ook aan het werk blijven. Coach Bircan Kaplan:’Wil je langdurig werklozen aan de slag helpen, dan is het van belang dat ze zich goed voelen. Dat ze klaar zijn voor een nieuwe start. Anders presteren ze niet en vallen ze waarschijnlijk terug. Het belangrijkste is persoonlijke aandacht en (na)zorg. Dat is de sleutel tot integratie.’