Gemeente schrapt gracht in Bangert-Oosterpolder

ingevoerd op 5-7-2009

HOORN - In de Zwaagse nieuwbouwwijk Bangert-Oosterpolder zijn plannen voor een gracht door de gemeente overboord gegooid vanwege de kredietcrisis. Dit meldt RTV NH. De bewoners zouden laaiend zijn.

Het gaat om het land tussen beide rijwegen van De Strip. In plaats van een gracht is besloten een strook gras met bomen aan te leggen. De buurt voelt zich zwaar gedupeerd en heeft een handtekeningenactie georganiseerd.

Niet alleen is de boel nu dichtgegooid, maar de wegen eromheen zouden in de 30 km-zone vallen. Dat is ineens opgeschroefd naar 50 km. Volgens de Hoornse wethouder Van Es ’kunnen er geen rechten worden ontleend aan een bouwplan of maquette’. De gemeente lijdt zwaar onder de crisis en heeft geen geld beschikbaar voor de benodigde bruggen over het water.

’Ongelofelijk’
Een gefrustreerde bewoner vertelt: ”Er hebben de afgelopen twee jaar twee hele mooie plassen gelegen (die dus al waren aangelegd). Kikkers, reigers, meerkoeten, eenden, vissen, futen en zelfs scholeksters waren er inmiddels al helemaal thuis. Een ecologisch stelsel had zich er ontwikkeld, en dat was heel mooi om te zien. Alles is in een paar dagen dichtgegooid en vernietigd. De kikkers zijn onder de modder bedolven. Het is werkelijk ongelooflijk dat dit allemaal zo maar mogelijk is.”

Bron: RTVNH.nl  

Reacties
Reactie: (jojo)
28-7-2009, 14:27
ik heb het idee dat die meneer van esh of hoe ie ook mag heten alles z´n beetje op eigen houtje beslist
wij krijgen opeens 20 parkeerplaatsen voor de deur waar een groen speelveld voor de kinderen zou zijn volgens de eerste plannen. daar is wel geld voor terwijl dit niet eens nodig is, er zijn parkeerplaatsen genoeg te vinden in de wijk!!

Reactie: (P.Laan)
9-7-2009, 21:03
Bij geval het zo is dat de Gemeente de geplande waterparteien en bruggetjes ter hoogte van de strip weigert aan te leggen dienen de bewoners zelf de schop ter hand te nemen.Het kan een leuk object worden wanneer jong en oud de handen uit de mouwen steken om al hun creativiteit eens ten toon te spreiden op het middenterrein . Zet een hekje om het terrein en spitten maar.Er is ook wel ruimte voor het maken van klimtorens en apparte bouwsels ,heel goed als tegenhanger van wat er nu zoal staat. Hier zijn geen kosten mee gemoeid.

Reactie: (goed verhaal)
7-7-2009, 00:09
heel goed verhaal wederom, maar het is grontmij, niet grondmij maar ik kan me de verspreking wel voorstellen als je naar die van es zit te kijken, hij kan zo naar de provincie daar zitten ook een hok vol met zelfingenomen prutsamateurs.

Reactie: (fracties De Meij en Tonnaer)
6-7-2009, 15:03
Aan College van Burgemeester en Wethouders

Betreft: vragen ex art. 43 inzake verwijderen waterpartij en aantasting verkeersveiligheid Strip

Hoorn, 6 juli 2009

De geplande aanleg van de gracht tussen beide rijwegen van de Strip is van de baan. Dit signaal hebben wij van bewoners gekregen. Ook het interview van wethouder van Es gisteren (5 juli) op RTV NH heeft ons verrast. Daar gaf de wethouder aan dat de aanleg van de gracht tussen beide rijwegen van de Strip voorlopig niet wordt aangelegd. Reden voor het niet aanleggen van diverse sloten is de economische crisis. Het gaat daarbij volgens de wethouder niet zozeer om het water maar eerder over de aan te leggen bruggen. “Er zijn namelijk maar weinig mensen die over water kunnen lopen” aldus de wethouder.

De verontwaardiging bij veel bewoners is groot en naar onze mening terecht. De prijs die de bewoners voor de grond hebben betaald was volgens de bewoners gebaseerd op een woning aan het water. Nu is het maar de vraag of en wanneer de geplande gracht en civiele-kunstwerken worden aangebracht. In plaats van een gracht is het idee nu om een strook met bomen en gras aan te leggen. Daarnaast blijkt dat de weg eromheen van 30 km zone naar een 50 km zone is verhoogd. Hetgeen de verkeersveiligheid niet ten goede komt.
Dit laatste geldt voor met name voor de jongere verkeersdeelnemers. Bangert-Oosterpolder is een kinderrijke wijk. Menig bewoner die wij hebben gesproken heeft de woning gekocht met het oog op de kindvriendelijke en verkeersveilige situatie in de wijk.

Verder is er op 26 maart 2007 door de Grondmij een rapport uitgebracht “Ruimtelijke Onderbouwing Waterberging Drachterveld”. In dit rapport staat te lezen dat mede als gevolg van klimaatsveranderingen en een grotere hoeveelheid te verwerken regenwater er problemen zijn ontstaan in de berging van water in bestaande waterpartijen in het stedelijke gebied van Hoorn. Het stedelijke gebied van Hoorn ligt in de Oosterpolder. Deze polder faalt zowel op inundatie als op wateroverlast. Er is meer waterberging nodig om wel aan de normen te gaan voldoen. Wij vragen ons dan ook af hoe zich het dichtgooien van de gracht verhoudt met de afspraken die er liggen als het gaat om waterberging in dit gebied.

Wij hebben dan ook de volgende vragen:

1. Kunt u zich de verontwaardiging van de bewoners van de Bangert-Oosterpolder voorstellen?
2. Op welke wijze is deze grote en ingrijpende verandering in de leefomgeving met de bewoners gecommuniceerd?
3. Waarom heeft u niet gekozen voor beginspraak, topprioriteit van uw college, bij deze ingrijpende gebeurtenis?
4. Bent u met ons van mening dat het persbericht hierover d.d. 23 juni onvoldoende is met het oog op de rol van de raad.
5. Hoe verhoudt zich deze verandering ten opzichte van het bestemmingsplan?
6. Klopt het dat de verkeerssnelheid wordt verhoogd van 30 km naar 50 km?
7. Bent u met ons van mening dat de verkeersveiligheid voor de jongste verkeersdeelnemers in het geding komt bij een verhoging naar 50km? Zo neen, waarom doet u aan afbreuk aan uw eigen verkeersveiligheidsbeleid?
8. Hoe staat het met de afspraken rondom de waterberging die in deze wijk gerealiseerd zou worden en heeft deze maatregel nog verdere gevolgen voor het project Drachterveld?
9. Hoe verhoudt zich deze handelswijze van het college met het rapport van de Grondmij d.d. 26 maart 2007?
10. Op welke wijze heeft u bij het dempen van de sloot rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna?

Fractie De Meij
Fractie Tonnaer

Reactie: (karel)
6-7-2009, 13:16
@ De kikkers zijn onder de modder bedolven.

Als dit zo is dan kun je deze milieu overtreding van de milieubarbaren van de gemeente Hoorn aangeven bij de AID, klik op:

http://www.aid.nl/meldingmaken.htm

(AID tel. op 045-5466230)

Reactie: (Westfries)
5-7-2009, 22:18
Dit is echt het toppunt! Het wordt tijd dat er nieuwe verkiezingen komen en dat dit achterlijke bestuur met een raket het heelal in geschoten wordt. Een tijd terug stond er op hoorngids.nl dat de gemeente een beetje DDR-achtig overkomt, nou nu is het helemaal duidelijk dat deze ambtenaren zcih inderdaad rond 1990 in Hoorn hebben gevestigd. Op de website van Hoorn stond een aantal weken terug al dat er begonnen zou worden met het opruimen van de omgeving rond de Strip en daar stond al in dat daarmee ook de groenvoorziening zou worden aangelegd in de middenberm... het was toen dus al duidelijk dat de gemeente een vies achterkamertjes spelletje aan het spelen was met de inwoners van Hoorn en vooral de Bangert en Oosterpolder.

Reactie: (nozem)
5-7-2009, 18:06
Hoezo geen rechten ontlenen aan een bouwplan of maquette!!Dit kan wellicht formeel juist zijn, maar het heeft in ieder geval de SCHIJN van onbetrouwbaar en niet integer bestuur!!Kopers doen toch mede de aankoop o.b.v de eerder genoemde aspecten. Hoezo financiele crises!! Wel een blanco cheque afgeven voor de museum stoomtram voor 10 jaar!!Ik ben benieuwd naar de reactie van de partijgenoten van deze wethouder en die van het NHD, of laten ze het hier afweten!!