Thema Begoniatapijt 2008: 40 jaar Fabeltjeskrant

ingevoerd op 5-8-2008

Meneer de Uil, Juffrouw Ooijevaar, Bor de Wolf en Zoef de Haas uit het grote dierenbos, wie is er niet groot mee geworden? Dit jaar bestaat de Fabeltjeskrant 40 jaar. Reden voor de Stichting Promotie Begoniatapijt om dit als thema te kiezen voor 2008.

Begoniatapijt
Sinds acht jaar verandert de Roode Steen in Hoorn eind augustus in een grote bloemenzee. De negende editie van het Begoniatapijt staat geheel in het teken van 40 jaar Fabeltjeskrant.

De Fabeltjeskrant
De Fabeltjeskrant is gebaseerd op de beroemde Franse fabels van Jean de la Fontaine. Een Nederlandse filmproducent kreeg in 1968 het idee om een uil deze fabels te laten vertellen op de televisie. Het zou een dagelijkse kinderserie worden vóór het slapengaan, waarbij iedere aflevering vijf minuten zou duren. De personages werden uitgebeeld door tot de verbeelding sprekende dierenpoppen. De uil genaamd Jacob -beter bekend als meneer de Uil- las iedere dag voor uit de zogenaamde Fabeltjeskrant. Ter ere van het 40-jarig bestaan van de Fabeltjeskrant is een musical geschreven, die dit jaar zelfs een Musical Award heeft gewonnen voor beste kleine musical.

De ontwerper Martin Bonne

Martin Bonne uit Oostwoud, in het dagelijks leven reclame ontwerper bij Advertis Reclame, verzorgt al acht jaar het ontwerp voor het Begoniatapijt. De Fabeltjeskrant vormde dit jaar de inspiratiebron voor Martin Bonne. Hij heeft weer een prachtig ontwerp gemaakt waarop donderdag 21 augustus de duizenden bloemen door de vele vrijwilligers worden neergelegd.

Op het 500 m2 grote bloementapijt zullen de bekendste figuren uit het grote dierenbos met ruim 130000 bloemen worden afgebeeld. Het leggen van het kleurrijke bloementapijt is een bezienswaardige gebeurtenis. Op donderdag 21 augustus rond 09.00 uur zal met de eerste voorbereidingen op de Roode Steen worden gestart, waarna rond 13.00 uur wordt begonnen met het leggen van de bloemen. ’s Avonds om 20.00 uur vindt de officiële opening plaats door meneer de Uil.

Openingstijden
Het begoniatapijt is dagelijks te bezichtigen van donderdag 21 augustus t/m zondag 24 augustus 2008. Openingstijden van ’s morgens 10.00 uur tot ’s avonds 22.00 uur. Een speciale loopbrug biedt uitstekend zicht over het tapijt. De toegang is grati