Goede pijnbestrijding in Westfriesgasthuis

ingevoerd op 8-8-2008

Het AD heeft deze week de ziekenhuis top 100 voor pijnbestrijding gepubliceerd en het Westfriesgasthuis scoort zeer goed. Met een vijfde plaats is het ziekenhuis zeer tevreden. De positie in de top vijf is een bekroning op het werk. Het ziekenhuis is enkele jaren geleden begonnen om pijnbestrijding te verbeteren, nu wordt het in het ziekenhuis goed toegepast. Verpleegkundigen, pijnconsulenten en anesthesisten gaan professioneel met de behandeling van pijn om en nemen klachten van patiënten zeer serieus. Ruim 4.700 patiënten hebben een pijnscore gegeven, slechts een enkeling gaf aan veel pijn te ervaren.

Pijnmeting
Patiënten kunnen de pijn die ze ervaren beoordelen op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 voor geen pijn staat en 10 voor de ergst denkbare vorm van pijn. Dit gebeurt drie keer per dag tijdens de eerste drie dagen na een operatie of behandeling. In dit onderzoek zijn de pijnscores van patiënten meegenomen, die langer dan 72 uur zijn opgenomen. Enkele jaren geleden is pijnbestrijding en pijnmeting als een project in het ziekenhuis gestart. Op alle afdelingen waar patiënten liggen die een operatie hebben ondergaan, is pijnbestrijding gestandaardiseerd. Elke verpleegkundige weet exact wat ze bij welke pijnscore moeten doen. Bijvoorbeeld door extra medicijnen toe te dienen. De regels die gelden voor pijnbestrijding worden goed toegepast.

Positieve gevolgen lage pijnscore
Een adequate behandeling van pijn heeft diverse positieve gevolgen. Ten eerste is het heel prettig dat een patiënt weinig pijn ervaart. Daarbij komt dat de genezing sneller gaat en het risico op ernstige complicaties afneemt. Hevige pijn kan met name bij ouderen en verzwakten grote gevolgen hebben. De goede score van het Westfriesgasthuis op pijnbestrijding is voor patiënten een geruststelling. De ervaring van pijn verschilt voor ieder individu, maar iedereen wordt serieus genomen. Patiënt die in het Westfriesgasthuis komen voor een operatie of behandeling kunnen erop vertrouwen dat ze weinig pijn zullen ervaren dankzij de uitstekende pijnbestrijding.