Waterweken West-Friesland nu in Hoorn

ingevoerd op 15-8-2008

De hele maand augustus staat in het teken van de Waterweken West-Friesland. Deze weken zijn er volop evenementen in, aan en op het water in de drie historische watersteden Enkhuizen, Medemblik en Hoorn. De laatste week van augustus is het, na Medemblik en Enkhuizen, de beurt aan de afsluitende stad Hoorn. En er wordt flink uitgepakt.

Van woensdag 27 tot en met zondag 31 augustus kunt u genieten van muziek, theater, ambachten, kinderattracties en historisch/maritiem georiënteerde evenementen die hoofdzakelijk plaats vinden in het havengebied, het Oostereiland en in de binnenstad.

Wat er allemaal gaat gebeuren in deze week is te veel om op te noemen. Daarom zijn er folders verkrijgbaar waarin het gehele programma staat en is alles terug te vinden op de website www.waterweken.nl.

Hieronder treft u een kleine greep uit het evenementenaanbod:

Op woensdag 27 augustus is er de laatste Woensdagmarkt van het jaar met een oldtimershow, een tuigpaardenshow, demonstraties van de Koninklijke Landmacht en theater van Living Productions.

Op donderdag 28 augustus is er de kaasmarkt op de Roode Steen, openlucht filmvoorstellingen op het Oostereiland en theater.

Op vrijdag 29 augustus is er een vossenjacht, ligt de theatervloot in de haven afgemeerd en is er livemuziek van Tropical Passion. Daarnaast is er om 22.30 uur een geweldig waterconcert, varend en wel, op muziekboot De Notendop.

Op zaterdag 30 augustus is er het Outdoor Stereofestival, een VOC markt, een kinderpiratenplein, demonstraties van Notwin en de brandweer, stadswandelingen, havenrondvaarten en een zeilwedstrijd.

Op zondag 31 augustus wordt de week afgesloten met het Piet Hasfestival, een drakenbootrace en een spectaculaire slotvoorstelling op het Oostereiland.

Folders liggen bij de VVV, bij de horecagelegenheden in de haven, bij de meeste winkeliers op de toonbanken en op het stadhuis in Hoorn. Ook is het mogelijk om informatie terug te vinden op de website www.waterweken.nl

De meeste evenementen en activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Toelichting per evenement:

27 augustus:
Hoorn op Rolletjes van 10.00 – 17.00 uur

De laatste woensdagmarkt alweer van dit jaar. De markt, met antiek, curiosa, kunst en creatief staat op de Kleine Noord, Grote Noord, Gouw en Nieuwstraat. Het dagthema is alles op rolletjes. Zo is er op de Gedempte Turfhaven de Dag van het Aangespannen Paard en is er een grote oldtimershow op de Roode Steen.

Stichting het Paard is ook dit jaar weer de samenwerking aangegaan met de Vereniging Tuigpaard Promotie West om tot een attractief dagprogramma te komen.

Het Nederlands gefokte tuigpaard wordt door leden van de Tuigpaard Promotie West uitgebracht op concoursen waar de paarden in een aantal verschillende rubrieken worden geshowd. Zij worden voorgebracht voor verschillende ruituigen, afhankelijk van de rubriek waarin gereden wordt. Tussen 11.30 en 17.00 uur zijn er wedstrijden in de limietklassen I en II, een open klasse, een damesklasse en tweespannen.

Ludieke opening
Deze laatste Paardendag van dit jaar zal muzikaal geopend worden door Ben the Banjoman. Deze cowboy rijdt rond op zijn paard en al spelend op zijn Amerikaanse tenorbanjo zingt hij de echte country-toppers. Zijn paard geniet ook zichtbaar van de vrolijke, muzikale klanken: het beweegt zich voort al knikkend met het hoofd op het ritme van de muziek! Wees dus op tijd en kom je verbazen over én meezingen met Ben the Banjoman!

Unieke show Western Riding
Tijdens de Dag van het Aangespannen Paard zal er een demonstratie Westernrijden worden verzorgd door Ed Gosen en zijn partner Francisca van der Poorte.

Ed rijdt wedstrijden op Nederlands en Europees niveau en heeft o.a. op de Europese Kampioenschappen van de Paints in 2005 een 4e en een 6e prijs (van de 26) behaald met My Smokin Kick Deebar (Patch) in de Open Senior Reining. Daarnaast is hij 2 jaar achter elkaar 3e geworden op de Nederlandse Kampioenschappen Quarter Horses met Make It To The Stars. Ook is Ed met Triple T Turtle, Nederlands Kampioen Western Riding geworden tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Quarter Horses. Deze combinatie is tevens World Show Qualifier voor Senior Western Riding geworden.

Francisca is circa 12 jaar actief in de westernsport en traint bij diverse instructeurs. Francisca schoolt zich bij in Amerika in de Pleasure, Hunter en Fokprogramma’s. Op dit moment volgt zij een opleiding Instructeur Westernrijden aan het Hippisch Centrum te Deurne. Naast het rijden van paarden en het lesgeven, organiseert zij wedstrijden en clinics en regelt vooral de zakelijke kant van de V.O.F. Ed Gosen Paints & Quarterhorses.

Samen met Francisca van der Poorte zal Ed Gosen demonstraties geven in de Trail en Pleasure onderdelen van het Western Riding.
Een bijzondere en spectaculaire show die je niet mag missen!

Op de Roode Steen en op het Grote Noord is een oldtimershow. Voorafgaand aan de show is er een rondrit door de regio en vanaf 11.00 uur staan vele bolides te blinken in de Hoornse binnenstad. Vooroorlogse automobielen staan broederlijk naast grote bakken uit de swinging sixties en seventies. De rondrit wordt begeleid door Amerikaanse politiemotoren.

De entree is gratis.

27 en 28 augustus:
Koninklijke Landmacht van 11.00 – 17.00 uur
De landmacht is een ontzettend veelzijdige organisatie waar ruim 33.000 mensen werkzaam zijn in zeer uiteenlopende functies. Met diverse demonstraties en presentaties op het Oostereiland en in het havengebied toont de landmacht haar kunnen in het klein.
De entree is gratis.