Bliksemactie voor veilig verkeer

ingevoerd op 15-8-2008

Zonder enige wanklank van de bestuurders hebben 8 leerlingen van de rk. Jenaplanschool De Pontonnier uit Risdam Zuid de traditionele bliksemacties in de eerste week na de zomervakantie afgesloten. Zij waren gestationeerd in de middenberm van de Zwaagmergouw bij de afslag naar de Blokmergouw.
Onder leiding van de ouders Annemiek Pordon en Coralien van Velzen en VVN-voorzitter en actiecoördinator Klaas de Hart mochten 4 leerlingen pamfletten en rolletjes pepermunt overhandigen aan de door twee agenten staande gehouden chauffeurs van motorvoertuigen, terwijl aan beide zijden van de weg de 4 andere leerlingen twee minispandoeken vasthielden met de tekst “De scholen zijn weer begonnen”.

Onder een stralende zon namen de bestuurders het pamflet, waarin hen wordt gevraagd speciaal rekening te houden met de stroom kinderen die na de vakantie weer op de weg van huis naar school vice versa zijn te vinden, zonder morren voor het oponthoud aan.
Ondanks het wat wisselvallige weer heeft de actie weinig te lijden gehad van regenbuien.

Alleen de VerkeersOuders van De Rank in Risdam Noord vonden het woensdag raadzamer om de actie, die om 9 uur gepland stond, af te blazen, omdat juist op dat moment de hemelsluizen werden geopend.
Na de openingshandelingen door de leerlingen van de locaties Messchaertstraat en Gording van de Montessorischool Hoorn op maandag 11 augustus, volgden op dinsdag niet minder dan 5 scholen in alle wijken van de gemeente Hoorn: Dynamis, Het Ooievaarsnest, De Bussel, De Flierefluiter en Ichthus.
Woensdag volgden de beide nieuwe scholen in de wijk Bangert/Oosterpolder, Roald Dahl en Socrates, in een gezamenlijke actie bij de Strip, terwijl ook de Mariaschool en De Zonnewijzer acte de presence gaven.
Donderdag waren De Hoeksteen, de SintJozefschool, De Klipperlocatie Dubloen en De Dobbelsteen aan de beurt.
Evenals De pontonnier deden de leerlingen van De Wingerd op de slotdag hun best om de automobilisten te overtuigen van de ernst van de actie, zij het een kwartiertje eerder.
Evenals voorgaande jaren verdient agent Mart Sijm weer een compliment voor het “opentrekken” van de blikken agenten, die nu eenmaal noodzakelijk zijn om de actie mogelijk te maken.Het was trouwens duidelijk, dat de agenten er zelf ook lol in hadden!
Verder participeerden de VerkeersOuders van de diverse scholen en bestuurders en vrijwilligers van VVN Hoorn e.o.