Wel een dader, maar geen aangifte

ingevoerd op 18-8-2008

Op vrijdagmorgen omstreeks 11.00 uur hield de politie een 43-jarige man uit Hoorn aan in verband met een inbraak in een personenauto. Omdat er echter geen aangifte is van een slachtoffer, heeft de politie de man weer vrij moeten laten. Dit meldde de Politie NHN maandag.

De politie zag de man lopen op het parkeerterrein aan de Lambert Meliszweg. Hij keek in auto’s. Bij een van deze auto’s liep hij naar het portier en trok deze open. De verdachte ging er in zitten en rommelde wat in het dashboardkastje. Even later liep hij weer weg. De politie hield de man aan. In zijn tas bleek een autoradio te zitten. De man werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Bij terugkomst op het parkeerterrein bleek de auto vertrokken te zijn. Omdat niet aangetoond kon worden dat de man iets uit de auto had gestolen of dat de autoradio van diefstal afkomstig was, moest de politie de verdachte weer laten lopen.

De politie in Hoorn is op zoek naar de eigenaar van de kleine zilvergrijze personenauto waarvan het kenteken begint met 21-FV of 21-VF. De politie in Hoorn is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Reacties
Reactie: (redactie)
21-8-2008, 10:45
De redactie ontvangt politieberichten van de afdeling Voorlichting van de Politie NHN. Soms passen wij kop en/of bericht aan. In dit geval was de kop afkomstig van de voorlichters.

Reactie: (bandy)
20-8-2008, 20:42
De redactie mag wel meer allert zijn op wat zij schrijven, de ene keer jongens van 20 jaar en de andere keer zijn het mannen van 20 jaar. het is een detail.

Reactie: (Vorm of vrouw)
20-8-2008, 10:57
Zij heeft gelopen,zij heeft gekeken,zij heeft getrokken,zij heeft gezeten en zij heeft gerommeld.
Genoeg daden om van daadster te spreken.
De kop zou moeten luiden: "Wel een daadster,maar geen aangifte".
Dus ,redactie,gaarne een volgende keer niet zo bevooroordeeld.

Reactie: (parlementair medewerker)
20-8-2008, 01:40
Laat ik duidelijk stellen de redactie van Hoorngids dit niet kwalijk te nemen, ik neem aan dat dit bericht is overgenomen uit het Noord Hollands Dagblad. Er staat rechtskundig wel een behoorlijke misser in.
De kop luidt "Wel een dader, maar geen aangifte". Even verder "Omdat niet aangetoond kon worden dat de man iets uit de auto had gestolen of dat de autoradio van diefstal afkomstig was, moest de politie de verdachte weer laten lopen."

Juridisch gezien is er dus geen sprake van een dader. Een verdachte kan pas bij bewezen daad als dader aangemerkt worden. Juridisch onjuist en journalistiek behoorlijk slordig omschreven. Derhalve is de kop boven het artikel behoorlijk aanmatigend.