Internetfraudeur uit Hoorn opgepakt

ingevoerd op 18-8-2008

Met de aanhouding van een 30-jarige man uit Hoorn heeft de politie in Hoorn zeker 75 zaken van internetfraude opgelost. De slachtoffers van de internetfraude komen uit ten minste zeven politieregio’s. In het onderzoek is samengewerkt met deze regio’s.

De verdachte plaatste op internet advertenties waarin hij met name computerspelletjes te koop aanbood. De slachtoffers betaalden de verdachte wel, maar ontvingen nooit de bestelde spullen.

De politie gaat er van uit dat de 75 zaken die in het onderzoek zijn meegenomen slechts een deel van het totaal aantal zaken is. In de praktijk blijken veel mensen die voor enkele tientallen euro’s zijn benadeeld vaak geen aangifte te doen. Hoeveel de verdachte precies heeft binnengehaald met zijn ‘handel’ is nog niet duidelijk. Het gaat in ieder geval om enkele tienduizenden guldens.

De verdachte kon geruime tijd zijn praktijken blijven uitvoeren omdat hij regelmatig van IP-adres wisselde, vanuit internetcafe’s opereerde en diverse bankrekeningen opende.


Reacties
Reactie: (redactie)
19-8-2008, 14:37
Debbie, we hebben er zelf overheen gelezen, maar zo staat het in het bericht van de politie. Ga er maar van uit dat Euro’s wordt bedoeld.

Reactie: (Debbie)
19-8-2008, 11:13
Guldens? Zeker al lang geleden...

Reactie: (Internetoplichting wordt volkssport)
19-8-2008, 10:19
Internetoplichting wordt volkssport

Bron: emerce.nl

19 augustus 2008 - Door Jan Libbenga

Met de aanhouding van een 30-jarige man uit Hoorn heeft de politie naar eigen zeggen zeker 75 zaken van internetfraude opgelost. Ook een 44-jarige Groninger is een dezer dagen door de politie aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht mensen in heel Nederland te hebben opgelicht. Internet fraude als de nieuwe volkssport.

De slachtoffers van de internetfraude in Hoorn komen uit ten minste zeven politieregio’s. Volgens een woordvoerder van de politie in Hoorn gaat het om een vrij grote zaak waar enige maanden onderzoek aan vooraf is gegaan. De verdachte bood vooral computerspelletjes aan. Ook de man uit Groningen liet betalen voor producten die hij aanbood op internet, voornamelijk elektronica, maar leverde ze niet. De man was al eerder aangehouden voor oplichting.

De aanhoudingen in Hoorn en Groningen zijn niet de enige incidenten: drie handelaren uit Haarlem zijn in Sittard voor 15.000 euro de boot in omdat ze reageerden op een advertentie op Marktplaats.nl. Ze bestelden verschillende exemplaar uit een partij van 228 iPhones uit een faillissement, maar kregen dozen met papier geleverd. Enkele honderden Nederlanders wachten nog steeds op een iPhone die zij hadden besteld bij de iPhonehelpdesk.nl. Eigenaar Robert van Z. lijkt er vandoor met 700.000 euro.

Internetfraude lijkt een ware volkssport te worden. Kennelijk durven de meeste oplichters het risico wel aan. Zij riskeren hooguit enkele maanden gevangenisstraf. Vier maanden na haar veroordeling pakte de 26-jarige M.H. haar oplichtingspraktijken via Marktplaats.nl gewoon weer op. Op 27 mei werd ze opnieuw door de politie opgepakt. H. heeft de rechter nu dan toch echt beterschap beloofd.

De politie heeft in 2005 voor het eerst een begin gemaakt met de structurele aanpak van internetoplichting. In november van dat jaar werden invallen gedaan in Amsterdam, Zandvoort, Roosendaal, Roermond, Deventer en Den Haag. De twintig verdachten waren bij ongeveer honderd geregistreerde misdrijven betrokken. Sindsdien moet de politie regelmatig ingrijpen tegen internetfraudeurs die spullen aanbieden, maar niet leveren.

Het aantal internet gelegenheidsdieven lijkt overigens wel plaats te maken voor echte professionals. De verdachte uit Hoorn wisselde regelmatig van IP-adres, opereerde niet vanuit huis, maar vanuit schimmige internetcafe’s en had verschillende bankrekeningen. Ook de voortvluchtige eigenaar van de iPhonehelpdesk had het geld van gedupeerden naar verschillende bankrekeningen weggeschreven om te voorkomen dat er beslag op de tegoeden zouden worden gelegd.

De incidenten zijn overigens nog redelijk bescheiden vergeleken met die in andere Europese landen. In Duitsland moest maandag een 37-jarige oplichter voor de rechtbank van Darmstadt verschijnen op verdenking van oplichting van zo’n 4500 Europeanen via veilingsite eBay. Het zou gaan om de grootste eBay oplichting van de laatste vijf jaar, waarbij meer dan 430.000 euro zoek is gemaakt, aldus procureur Susanne Sever. De man was in januari al in Polen opgepakt en in maart aan Duitsland uitgeleverd.